Igapäevaselt aktiivne asjaajaja, kes hariduselt kokk ja spetsialiseerunud erinevatele liharoogadele.
Tema lemmik veiseliha wellingtoni moodi, mille valmimisel on olulisel kohal Eesti Pagari voiga pärmi-lehttaigen:
Lemmikroa valmistamiseks läheb vaja:
600 grammine tükk kvaliteetset lihaveise sisefileed
250 g päikesekuivatatud tomateid
1 küüslauguküüs
0,5 tl tüümiani
80 g (6-7 loiku) prosciutto sinki
500 g Eesti pagari võiga pärmi-lehttaigent
1-2 munakollast
õli ja või
soola, musta pipart
Tõsta päiksekuivatatud köögikombaini ja tükelda pulse-režiimi kasutades peeneks. Käsitsi hakkides valmista päiksekuivatatud tomatitest voimalikult väikesetükiline mass. Jäta hakitu ootele.
Kuumuta pannil 1 sl void ja 1 sl oli. Pruunista liha kiiresti, et liigset küpsemist vältida, igast küljest. Maitsesta praadimise ajal soola ja pipraga. Tosta pannilt ära.
Samale pannile, kus liha praadisid, tosta hakitud päiksekuivatatud tomatid. Lisa tüümian ning läbi pressi purustatud küüslauguküüs ja hauta vaiksel kuumusel, selleks kulub 8-10 minutit. Mida kuivem segu, seda parem.
Kata tööpind toidukilega. Laota sellele singiloigud, servad veidi üksteise peal, nii et vahesid sisse ei jääks. Moodustuma peaks nii suur ristkülik, mida saad hiljem lihatüki ümber keerata. Singile määri spaatli voi kätega hästi ohukese ühtlase kihina päiksekuivatatud tomatite mass. Aseta keskele lihatükk.
Keera toidukilet kasutades lihatükk singi- ja päiksekuivatatud tomatite vahele, nii et moodustub rull. See peaks olema voimalikult tihe. Mässi ka külgedelt toidukile kovasti ja tihedalt rulli ümber. Tosta 30 minutiks külmkappi tahenema.
Rulli küpsetuspaberil voi kergelt jahusel pinnal sulanud lehttainas ohemaks ristkülikuks. Arvesta, et suurus peab olema selline, et tainas kataks liharulli. Vota liha külmkapist ning eemalda toidukile. Tosta liha lehttaina keskele ja keera taina pikemad servad liha peal kokku.
Vajuta sormedega tainaservad tihedalt omavahel kokku. Loika liigne tainas vajadusel nii pealt kui otstest ära. Vajuta ka otsest tainas kovasti kokku. Pintselda koik liitekohad munakollasega.
Rulli küpsetuspaberi vahele keeratult pätsike voimalikult ühtlaseks ja tihedaks.
Laota küpsetuspaber ahjuvormi ning tosta sellele rull, tainaservade liitmiskoht allpool. Pintselda pealt ja külgedelt munakollasega.
Loika terava noaga tainasse kaunistuseks sälgud nii, et nuga tainast päris lopuni ei läbistaks.
Küpseta eelkuumutatud 210-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni tainas on kuldne. Keskmise küpsusega (medium) veiseliha sisetemperatuur on 60-65 kraadi, voimalusel kasuta selle mootmiseks
lihatermomeetrit.
Tosta toit ahjust, lase 10-15 minutit seista ning loika seejärel viiludeks. Naudi!
Kahe tütre ema.
Pere argipäev algab tavaliselt hommikusöögiga, milleks on kas puder, omlett või võileivad. Kuid vahel juhtub ka, et lapsi äratab hoopis ahjus küpsevate saiakeste magus aroom. Sellised hommikud on justkui pidupäevad! Loomulikult ei tähenda see seda, et ma olen tõusnud varem üles, kergitanud tainast, valmistanud täidise ning vorminud kõigest sellest kümneid pirukaid. Milleks, kui on leiutatud sügavkülmutatud saiakesed. Ainus vaev – nad ahju pista! Esimesel korral, kui neid küpsetasin, oli laste üllatus suur: „Kas sa tõesti jõudsid valmistada meile juba nii varakult sooje saiakesi?“ „Otse loomulikult, kas te kahtlete minu võimetes?“ vastasin ma muiates. Kuid liiga kaua ma tekkinud aupaistel särada ei saanud – küpsete saiade täiuslik välimus ja maitse reetsid, et minu tehtud need olla ei saa ja et siin on siiski professionaalide käsi mängus.
Oma sõprade sõber
Mina olen Anna. Ma armastan sõpru külla kutsuda ja soovin neid kostitada alati kõiksugu hea ja paremaga. Kuna toit maitseb kõige paremini vahetult peale valmimist juhtub tihti nii, et külaliste saabudes on juurvili veel viimast küpsusastet saavutamas, kala ahjus veel valmimas. Sellises olukorras on hea pakkuda isutekitajaid. Üks selline on kindlasti Eesti Pagari sügavkülmutatud pikksai küüslauguvõidega – ahjus küpsedes saavutab ta kiiresti saiade koorekihile iseloomulikud omadused – seest mõnus mahlane sisu ümbritsetud parajalt krõbeda koorikuga...mmm... Selline sai on imemaitsev ilma igasuguse lisandita! Tunnistan ausalt – vahepeal tuleb ette, et ka üksi kodus olles lähen haaran süvakülmast pikksaia, koorin ta kiirelt pakendist välja, pistan ahju ja valmissaades söön terve saia üksinda ära.
AS Tallink Grupi peakokk
Eesti Pagari tootevalikust eelistab Anti kõige enam võiga pärmi-lehttaignat, magusat muretaignat ja lehttaignat.
Olen AS Tallink Grupi peakokk, töötan Tallinkis juba 16 aastat ja sellest olen töötanud laeval 9 aastat peakokana. Kokkamine on mulle nii töö kui hobi. See on mulle nagu elustiil, mulle meeldib süüa teha ja naudin seda täiega. Samuti meeldib õpetada söögi tegemist, kuidas seda teha lihtsalt ja samas teatud gastronoomilisi reegleid rikkumata. Eesti Pagariga olen tuttav juba väga kaua, kasutanud nende kooke, taignaid ja saiu. Kõige pikem kogemus ning ka meie klientide rahulolu allikas on ehk hommikusöögikuklid, mida oleme kasutanud juba pikki aastaid. Samuti ka plaadikooke. Võiks öelda, et kindel kvaliteet – see on juba kujunenud kvaliteedi märgiks. Isiklikult mulle meeldib väga Eesti Pagari uus pärmilehttaigen, mis on tehtud ehtsa võiga. Kõige lihtsam mida sellest teha võiks, on ehk kaneelirullid. Ja keerulisem, kuhu võiks kasutada, on Tarte tatin e. Tagurpidi õunakook. Valmis külmutatud taignate puhul on hea lihtne ja kiiresti valmistada erinevaid küpsetisi. Alati pole aega taignat ise teha ja Eesti Pagari taignad on väga hea alternatiiv.
Silja on tuntud toidublogija ja toiduhuviline, tema tegemiste ja retseptidega saab end kursis hoida: siljafoodparis.blogspot.com
- Jagatud rõõm
Eesti Pagari külmutatud toodetest on Silja lemmik pärmi-lehttaigen:
Küpsetan palju ja olen kasutanud peaaegu kõiki erinevaid poes müüdavaid pärmi-lehttaignaid, kuid kõige meeldivamaks osutus minu jaoks Eesti Pagari pärmi-lehttaigen. Ka oma viimases raamatus "Lihtsad ahvatlused" olen kasutanud retseptide koostamisel just seda taignat, sest seda on mugav käsitseda ja küpsetised on väga hea maitsega. Eriti meeldib mulle, et taigen sisaldab ka võid.
Mõnusad krõbedad juustused keerud sobivad nii õlle kui ka veini kõrvale, igasugustest püreesuppidest rääkimata. Kindel hitt ka laste hulgas.
500 g pärmi-lehttaigent
1-2 sl mahedat sinepit
100 g parmesani
kuivatatud tüümianit või punet
1 muna (määrimiseks)
Riivi parmesan peenelt. Rulli taignat natukene laiali ja määri lahtilaotatud taignale õhuke kiht sinepit. Kata taigen ühtlaselt riivitud parmesaniga (jäta u peotäis peale raputamiseks), puista üle kuivatatud tüümiani või punet, murra kokku st tõsta üks pool teise peale ja rulli uuesti laiali. Lõika u 1,5-2 cm laiusteks ribadeks ja keera otsast alates keerdu.
Aseta keerud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda üle lahtiklopitud munaga, mis on segatud 1 sl vee, piima või (vahu)koorega. Puista peale ülejäänud riivjuust. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15-20 minutit kuni keerud on kuldpruunid. Tõsta restile jahtuma ja naudi soojalt.