8. veebruar 2022

Minidesserdid Vabariigi Aastapäevaks

Ca 10 minikoogikest Minikoogikeste tegemiseks on vaja kahes suuruses silikoonvormi. Väiksema sisuvormi sisse on vaja teha kahekihiline täidis – astelpajutarretis ja astelpajukreem – ja sügavkülmutada see. Kui sisuvormis olev täidis on jäätunud, siis suurema vormi sisse panna musta leiva kreem ja jäätunud astelpajutäidis. Koogikeste täpne kogus sõltub sellest, millist silikoonvormi kasutad. Astelpajupüree Sega koostisosad kokku, aja keema ja lase tasasel tulel podiseda 1 minut. Seejärel püreeri ja suru läbi sõela. Kasuta astelpajutarretise ja -kreemi tegemiseks. Astelpajutarretis Paisuta želatiin külmas vees. Sega munakollased suhkruga. Kuumuta astelpajupüree ja kalla see munakollastele, samal ajal pidevalt vispliga segades. Kalla kõik tagasi potti ja jätkuvalt pidevalt segades soojenda kreem 81 kraadini. Tõsta kohe tulelt, sega hulka želatiin, šokolaad ja või. Kalla sisuvormidesse astelpajutarretise peale ja sügavkülmuta. Astelpajukreem Paisuta želatiin külmas vees. Sega munakollased suhkruga. Kuumuta astelpajupüree ja kalla see munakollastele, samal ajal pidevalt vispliga segades. Kalla kõik tagasi potti ja jätkuvalt pidevalt segades soojenda kreem 81 kraadini. Tõsta kohe tulelt, sega hulka želatiin, šokolaad ja või. Kalla sisuvormidesse astelpajutarretise peale ja sügavkülmuta. Krõbe leib Pudista leib ja puista ahjuplaadile. Kuivata 160-kraadises ahjus krõbedaks ca 20 minutiga. Vahepeal sega seda paar korda. Jahuta. Suhkur pruunista paksupõhjalises potis karamelliks ja kalla plaadile jahtuma. Kui karamell ja leib on mõlemad jahtunud, siis purusta need blenderis puruks. Kasuta saadud puru krõbeda põhja ja vahu tegemiseks. Krõbe põhi Sulata kakaovõi ja šokolaad. Jahuta ja sega kokku paisutatud riisi ja krõbeda leivaga. Saadud segust vormi kohe põhjad, mis on kasutatud silikoonvormi põhjast umbes 0,5-1 cm suuremad. Tõsta külmkappi tahenema. Musta leiva vaht Valmista vaht alles siis, kui astelpajutäidis on täielikult jäätunud! Vahusta vahukoor II poolpehmeks ja tõsta külmkappi ootele. Paisuta lehtželatiin külmas vees. Soojenda vahukoor I ja sulata selles želatiin ning valge šokolaad. Lisa segule saumiksri abil jogurt ja krõbe leib. Viimasena lisa ettevaatlikult segades vahukoor II. Täida saadud vahuga kohe suurema silikoonvormi pesad umbes pooles ulatuses. Aseta peale jäätunud astelpajutäidis ning kõige peale omakorda leivavaht. Silu pealt ja tõsta vorm sügavkülma vähemalt 5 tunniks. Kaunistamine Lõika musta leiva viiludest välja ca 2-3 cm diameetriga kettad ja lõika need omakorda kaheks või kolmeks õhukeseks viiluks. Kuivata 160-kraadises ahjus krõbedaks ja soovi korral kaunista kullapuudriga. Külmutatud koogikesed kata veluuri või meelepärase glasuuriga, aseta krõbedatele põhjadele ja kaunista leivaviiluga ning järelejäänud astelpajutarretisega.   Retsepti autor: Olga Kaju Loe lisa →


8. veebruar 2022

Suitsuräime-kodujuustu tort Musta leivaga

Eesti sünnipäevakuusse sobib see kodustest maitsest pungil, samas hõrgutav ja pidulik tort kui valatult. Rahvuskala annab siia oma soolaka suitsunüansi, piimatoodetest tuleb kreemisus, värskust pakuvad till ja murulauk. Täpi i-le paneb loomulikult rukkileivast põhi. Valmista tort aegsasti, kuna ta vajab tardumisaega. Valmistamise aeg 30 minutit, ooteaeg 4 tundi Valmistamine:  Purusta leib köögikombainis peeneks pudiks. Sulata või ja sega leivapuruga. Kata 20 cm lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga. Vajuta leivamass tihedasti ja ühtlaselt põhjale. Nüüd valmista täidis. Puhasta kala ja haki väikesteks tükkideks. Sega omavahel hapukoor, kodujuust ja toasoe toorjuust. Maitsesta täidis soola, musta pipra ja kui soovid, mädarõikaga. Leota želatiinilehti veega kaetult u 5 minutit. Kuumuta väikeses kastrulis sidrunimahl ja sulata selles želatiinilehed. Vala sulatatud želatiin nirena täidise sisse, pidevalt segades. Lisa suitsukala ja hakitud till, sega täidis läbi. Vala täidis leivapõhjale. Tõsta tort külmkappi ja lase 4-12 tundi hanguda. Seejärel eemalda vormist ja tõsta serveerimisalusele. Kaunista keedetud vutimunade, värske kurgi, hakitud murulaugu ja tilliga.   NIPPE Võid kasutada ka muud suitsukala: suitsulõhet, -turska, - ahvenat,- latikat vms. Vutimunade võib asendada kanamunadega. Retseptis on kasutatud vedelamat kodujuustu, mitte kuiva. 1 tl mädarõigast annab tordile õrna mädarõikanüansi. Kui oled suur mädarõikasõber, pane topeltkogus. Kui sul köögikombaini ei ole, riivi leib või pudista puruks sõrmede vahel. Värske kurgi asemel sobib ka hapu- või marineeritud kurk.   Retsepti autor: Mari- Liis Ilover Loe lisa →