Eesti sünnipäevakuusse sobib see kodustest maitsest pungil, samas hõrgutav ja pidulik tort kui valatult. Rahvuskala annab siia oma soolaka suitsunüansi, piimatoodetest tuleb kreemisus, värskust pakuvad till ja murulauk. Täpi i-le paneb loomulikult rukkileivast põhi. Valmista tort aegsasti, kuna ta vajab tardumisaega.
Valmistamise aeg 30 minutit, ooteaeg 4 tundi
Valmistamine:
Purusta leib köögikombainis peeneks pudiks. Sulata või ja sega leivapuruga. Kata 20 cm lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga. Vajuta leivamass tihedasti ja ühtlaselt põhjale.
Nüüd valmista täidis. Puhasta kala ja haki väikesteks tükkideks. Sega omavahel hapukoor, kodujuust ja toasoe toorjuust. Maitsesta täidis soola, musta pipra ja kui soovid, mädarõikaga. Leota želatiinilehti veega kaetult u 5 minutit. Kuumuta väikeses kastrulis sidrunimahl ja sulata selles želatiinilehed. Vala sulatatud želatiin nirena täidise sisse, pidevalt segades. Lisa suitsukala ja hakitud till, sega täidis läbi. Vala täidis leivapõhjale. Tõsta tort külmkappi ja lase 4-12 tundi hanguda. Seejärel eemalda vormist ja tõsta serveerimisalusele.
Kaunista keedetud vutimunade, värske kurgi, hakitud murulaugu ja tilliga.
NIPPE
Võid kasutada ka muud suitsukala: suitsulõhet, -turska, – ahvenat,- latikat vms.
Vutimunade võib asendada kanamunadega.
Retseptis on kasutatud vedelamat kodujuustu, mitte kuiva.
1 tl mädarõigast annab tordile õrna mädarõikanüansi. Kui oled suur mädarõikasõber, pane topeltkogus.
Kui sul köögikombaini ei ole, riivi leib või pudista puruks sõrmede vahel.
Värske kurgi asemel sobib ka hapu- või marineeritud kurk.
Retsepti autor: Mari- Liis Ilover