Minidesserdid Vabariigi Aastapäevaks

KOOSTISOSAD:

Astelpajupüree:

  • 300g astelpajumarju
  • 25g rafineerimata roosuhkrut

Astelpajutarretis:

  • 200g astelpajupüreed
  • 1g lehtželatiini
  • 25g rafineerimata roosuhkrut
  • 2g pektiini

Astelpajukreem:

  • 90 g astelpajupüreed
  • 30 g rafineerimata roosuhkrut
  • 30 g munakollaseid
  • 1 g lehtželatiini
  • 60 g valget šokolaadi
  • 20 g võid

Krõbe leib:

  • 50 g paisutatud riisi
  • 110 g krõbedat leiba
  • 90 g valget šokolaadi
  • 10 g kakaovõid

Musta leiva vaht:

  • 130 g vahukoort I
  • 90 g valget šokolaadi
  • 100 g krõbedat leiba
  • 7 g lehtželatiini
  • 130 g Kreeka jogurtit
  • 250 g vahukoort II

Kaunistuseks:

  • Valuursprei või glasuur
  • Eesti Pagari musta leiva viilud
  • Astelpajutarretis

VALMISTAMINE:

Ca 10 minikoogikest

Minikoogikeste tegemiseks on vaja kahes suuruses silikoonvormi. Väiksema sisuvormi sisse on vaja teha kahekihiline täidis – astelpajutarretis ja astelpajukreem – ja sügavkülmutada see. Kui sisuvormis olev täidis on jäätunud, siis suurema vormi sisse panna musta leiva kreem ja jäätunud astelpajutäidis. Koogikeste täpne kogus sõltub sellest, millist silikoonvormi kasutad.

Astelpajupüree

Sega koostisosad kokku, aja keema ja lase tasasel tulel podiseda 1 minut. Seejärel püreeri ja suru läbi sõela. Kasuta astelpajutarretise ja -kreemi tegemiseks.

Astelpajutarretis

Paisuta želatiin külmas vees. Sega munakollased suhkruga. Kuumuta astelpajupüree ja kalla see munakollastele, samal ajal pidevalt vispliga segades. Kalla kõik tagasi potti ja jätkuvalt pidevalt segades soojenda kreem 81 kraadini. Tõsta kohe tulelt, sega hulka želatiin, šokolaad ja või. Kalla sisuvormidesse astelpajutarretise peale ja sügavkülmuta.

Astelpajukreem

Paisuta želatiin külmas vees. Sega munakollased suhkruga. Kuumuta astelpajupüree ja kalla see munakollastele, samal ajal pidevalt vispliga segades. Kalla kõik tagasi potti ja jätkuvalt pidevalt segades soojenda kreem 81 kraadini. Tõsta kohe tulelt, sega hulka želatiin, šokolaad ja või. Kalla sisuvormidesse astelpajutarretise peale ja sügavkülmuta.

Krõbe leib

Pudista leib ja puista ahjuplaadile. Kuivata 160-kraadises ahjus krõbedaks ca 20 minutiga. Vahepeal sega seda paar korda. Jahuta. Suhkur pruunista paksupõhjalises potis karamelliks ja kalla plaadile jahtuma. Kui karamell ja leib on mõlemad jahtunud, siis purusta need blenderis puruks. Kasuta saadud puru krõbeda põhja ja vahu tegemiseks.

Krõbe põhi

Sulata kakaovõi ja šokolaad. Jahuta ja sega kokku paisutatud riisi ja krõbeda leivaga. Saadud segust vormi kohe põhjad, mis on kasutatud silikoonvormi põhjast umbes 0,5-1 cm suuremad. Tõsta külmkappi tahenema.

Musta leiva vaht

Valmista vaht alles siis, kui astelpajutäidis on täielikult jäätunud!

Vahusta vahukoor II poolpehmeks ja tõsta külmkappi ootele. Paisuta lehtželatiin külmas vees. Soojenda vahukoor I ja sulata selles želatiin ning valge šokolaad. Lisa segule saumiksri abil jogurt ja krõbe leib. Viimasena lisa ettevaatlikult segades vahukoor II. Täida saadud vahuga kohe suurema silikoonvormi pesad umbes pooles ulatuses. Aseta peale jäätunud astelpajutäidis ning kõige peale omakorda leivavaht. Silu pealt ja tõsta vorm sügavkülma vähemalt 5 tunniks.

Kaunistamine

Lõika musta leiva viiludest välja ca 2-3 cm diameetriga kettad ja lõika need omakorda kaheks või kolmeks õhukeseks viiluks. Kuivata 160-kraadises ahjus krõbedaks ja soovi korral kaunista kullapuudriga.

Külmutatud koogikesed kata veluuri või meelepärase glasuuriga, aseta krõbedatele põhjadele ja kaunista leivaviiluga ning järelejäänud astelpajutarretisega.

 

Retsepti autor: Olga Kaju

VEEL RETSEPTE