Rukkileiva-kohupiimatort pohladega

KOOSTISOSAD:

Leivakiht:

  • 500g Musta leiva viile
  • 6sl suhkrut
  • 3sl võid

Pohlalisand:

  • 350g pohli (külmutatud)
  • 175g suhkrut

Kohupiimakiht:

  • 600g vanilli-kohupiima
  • 200g hapukoort
  • 150g suhkrut
  • 3 muna

Kaunistamiseks:

  • Tuhksuhkrut
  • Pohli
  • Pohlalehti (need on igihaljad, saab metsast ka talvel)

VALMISTAMINE:

Retsepti autor: Mari-Liis Ilover

Valmistamine:

  1. Lõika leivaviiludel võimalikult õhukeselt ära koorik. Riivi leib või peenesta köögikombainis puruseks. Tõsta pannile leib ja suhkur, prae segades paar minutit, kuni suhkur hakkab sulama. Lisa või ja sega praadides veel paar minutit. Tee seda kolmes jaos, nii et iga kord on pannil kolmandik leiva-, suhkru- ja võikogusest. Laota röstitud leib ühe kihina küpsetuspaberile ja lase tund aega toatemperatuuril jahtuda ja krõbedamaks muutuda.
  2. Pohlalisandiks keeda pohli suhkruga 5 minutit ja lase täielikult jahtuda. Pohlalisandi võid valmistada juba päev varem ja hoida külmkapis.
  3. Kohupiimakihiks mikserda kõik ained ühtlaseks seguks.
  4. Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga. Jaga röstitud leivapuru mõttes kolmeks, nii et üks osa (see jääb pealmiseks kihiks) on veidi väiksem. Kohupiimakreem ja pohlalisand jaga pooleks. Puista vormi põhja kolmandik leivapurust, sellele pool kohupiimakreemist ja pool pohladest. Kata leivakihiga, millele tõsta taas kohupiima ja pohlalisandit. Kõige peale puista õhuke kiht röstitud leivapuru. Küpseta 180 kraadi juures 50 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda, esialgu toatemperatuuril, seejärel külmkapis. Kõige maitsvam on ta, kui saab öö läbi külmkapis seista.
  5. Kaunista enne söömist tuhksuhkru, pohlade ja pohlalehtedega.

VEEL RETSEPTE